iplitalie.nl

De leslocatie van Iplitalie

De leslocatie van Iplitalie in Toscane bevindt zich in Levane, vlakbij het stadje Montevarchi in de Val d’Arno. Levane ligt op ongeveer 25 kilometer afstand van de stad Arezzo, op 55 kilometer afstand van Florence en op 45 kilometer van Siena. Kunststeden in overvloed dus om te bezichtigen. Het huis waar ik woon, Il Noce, ligt op de fattoria, boerderij, Migliarina. Deze boerderij maakt deel uit van het landgoed Montozzi..

 

Migliarina

Fattoria Migliarina, de boerderij waar ik woon, ligt in de Val d’Arno op een klein heuveltje. De twee neven Bartolini Bardelli, beiden eigenaar van Migliarina, zwaaien hier de scepter. Hier wordt sinds 2012 biologische wijn en olie geproduceerd en verkocht. Voor gasten worden er wijnproeverijen georganiseerd.

In de villa op het terrein is een agriturismo  gevestigd waar een aantal appartementen verhuurd worden. De gasten kunnen gebruik maken van een gemeenschappelijk zwembad en het parkje dat bij de villa ligt. 

Op het terrein van Migliarina liggen een aantal boerenwoningen met houtovens, schuren en opslagruimtes voor landbouwmateriaal. Deze woningen worden aan particulieren verhuurd gedurende het gehele jaar. Één van deze huisjes, Il Noce, heb ik als leslocatie voor Iplitalie en woning gehuurd. Helaas heb ik geen houtoven, maar ik heb wel het mooiste uitzicht van het gehele terrein! Vanuit mijn woning heb je een schitterend uitzicht over de Chiantiheuvels, waar de zon ondergaat en het dorpje Bucine. 

Je kunt ervoor kiezen gebruik te maken van mijn homestay-concept of een appartement te huren op Migliarina.

 

Meer over Montozzi en Migliarina

Het landgoed Montozzi is 310 hectares groot en bovenop de hoogste heuvel in dit gebied staat het kasteeltje Montozzi. Tegenwoordig wonen in het kasteel de huidige eigenaren, de familie Bartolini Baldelli. Deze familie is al vanaf de 15de eeuw eigenaar van het kasteel, hoewel hun vaste woonplaats altijd Florence bleef. In Florence vervulden ze eeuwenlang hoge politieke functies en waren secretarissen van Groothertogen. De familie heeft door de eeuwen heen het landgoed steeds verder uitgebreid. Na de verwoesting van het kasteel tijdens de tweede Wereldoorlog, heeft de familie het weer in zijn oude glorie hersteld. Het omliggende park en de tuin achter het kasteeltje zijn zeer indrukwekkend en ontworpen door Angiolo Pucci. Deze laatste heeft ook de Boboli-tuinen van Palazzo Pitti in Florence ontworpen.

Op het landgoed wordt nog steeds olijfolie en wijn geproduceerd, net als eeuwen geleden. Sinds 2012 is de productie van alle landbouwproducten 100% biologisch. Het landgoed heeft ook een heel belangrijke functie als jachtgebied, een Azienda faunistico venatoria. Er wordt vooral op wilde zwijnen, reeën en klein wild gejaagd.

 

   

Het is in dit gebied fantastisch wandelen en bovenop de heuvel waar Kasteel Montozzi gelegen is, heb je een schitterend uitzicht over de Val d’Ambra en de Val d’Arno. Wanneer je liever met de auto het kasteeltje bezoekt, is het bereikbaar via een onverharde weg, een strada bianca. Kasteel Montozzi ligt op ongeveer 3,5 kilometer vanaf Migliarina. De strada bianca voert je dwars door het jachtgebied en de wijn -en olijfgaarden.

Op het kasteeltje is het mogelijk wijn en olie te proeven en te kopen en je kunt er genieten van een ongelooflijk mooi uitzicht.