iplitalie.nl

Excursies

Niet ver van Iplitalie in Levane liggen de wereldberoemde kunststeden als Florence, Siena en Arezzo. Levane ligt op ongeveer 25 kilometer afstand van de stad Arezzo, op 55 kilometer afstand van Florence en op 45 kilometer van Siena. Je kunt ervoor kiezen om samen met mij  excursies naar deze steden te maken. Mocht je belangstelling hebben om samen iets anders te bezoeken… geen punt. 

Wanneer we een excursies plannen, zullen deze altijd in de middaguren plaatsvinden, omdat het kan zijn dat je ’s morgens Italiaanse les hebt. Voor een excursie naar Florence moet je rekening houden met een bezoek van een dag. Het spreekt voor zich dat aansluitend aan een excursie geen wijnproeverij of kookles plaats kan vinden.

 

Arezzo

Arezzo ook wel la città d’oro, de goudstad genoemd vanwege zijn sieradenindustrie, is een middelgrote stad waarvan de geschiedenis teruggaat tot de Etruskische tijd. Het stadje ademt nog een middeleeuwse sfeer met mooie straten en steegjes.

In deze stad is de bekende film van Roberto Benigni, La vita è bella, opgenomen. Overal zie je hiervan nog de sporen terug. Op diverse plaatsen hangen aanplakbiljetten die herinneren aan de opnames die daar hebben plaatsgevonden.

De belangrijkste toeristische bezienswaardigheid is echter de Basilica di San Francesco waar Piero della Francesca één van de grootste fresco’s van Italië heeft geschilderd. Het beeldt “het ware kruis” uit, waaraan Christus gestorven is en de kleuren zijn prachtig bewaard gebleven.

Uiteraard bezoeken we ook even het Piazza Grande, een sfeervol licht hellend plein waaraan diverse antiekwinkeltjes gevestigd zijn. Ieder eerste weekend van de maand wordt op dit plein een grote kunst- en antiekmarkt gehouden. Het loont zeker de moeite, als je er toch bent, deze eens te bezoeken.

 

Siena

Siena is net als Arezzo, een middelgrote stad. Beiden steden waren eeuwenlang in strijd met de stad Florence, het toonbeeld van macht, kunst en wetenschap. Siena wilde Florence aftroeven met haar Dom, maar is daar helaas nooit in geslaagd. Een pestepidemie zorgde ervoor dat het grootste deel van de bevolking van Siena stierf. Om deze reden bleef de indrukwekkende Dom, in groen en wit marmer, onafgebouwd.

Maar hoe indrukwekkend is niet het Piazza del Campo, het bekende schelpvormige plein? Hier worden tweemaal per jaar de Palio, de beroemde paardenrennen gehouden. De Palio gaat dwars door de stad en vindt op 2 juli en 16 augustus plaats. Iedere wijk,  contrada, verdedigt zijn eer en wordt vertegenwoordigd door een ingehuurde jockey. Aan dit plein staat het Palazzo pubblico met zijn bekende klokkentoren, misschien nog wel bekender als de Dom!

 

Firenze, Florence

Net als Rome wordt de stad Florence het hele jaar druk bezocht door toeristen; er gaat geen dag voorbij dat er geen toerist te vinden is. Juli en augustus zijn naast dat het vreselijk drukke maanden zijn, ook nog eens de warmste maanden van het jaar. Het voor- en najaar zijn veel aangenamer maanden om de stad Florence te bezoeken.

Eeuwenlang heeft de patriciërsfamilie De Medici de scepter over de stad gezwaaid en er ook haar stempel op gedrukt. Door hun voortdurend streven naar mooier en grootser, haalden ze kunstenaars als Michelangelo, Rafaël, Da Vinci en Bramante naar hun stad. Nog steeds zijn hier de visuele vruchten van te plukken. Leuk om te weten is dat de naam van de eerste Nederlandse gulden Florijn was. Deze werd in 1252 geslagen en de naam Florijn is afkomstig van de lelie uit het stadswapen van Florence.

Bij een bezoek aan Florence zijn bezienswaardigheden als de Dom, de Uffizi, Palazzo Pitti en de Ponte Vecchio natuurlijk een must. Het historische centrum van Florence is niet al te groot dus de afstanden tussen de bezienswaardigheden zijn gemakkelijk te lopen. Wie zich wil uitleven in de winkelstraten van Florence, komt ook ruimschoots aan zijn trekken. Door de compactheid van de stad pik je meteen een hoop cultuur mee.

Tijdens lunchtijd eten we uiteraard een broodje Lampredotto! 

Neem voor de kosten van excursies even een kijkje op prijzen.