iplitalie.nl

Het lesprogramma

Het samenstellen van een lesprogramma voor privéles Italiaans is niet zo even weer te geven in een aantal alinea’s. Je moet je voorstellen dat je je aanmeldt en dat we dan gaan kijken wat je wilt bereiken en op welk niveau je op het moment van aanmelden bent. Het kan ook zo zijn dat je misschien naar Italië wilt verhuizen en nog niets van het Italiaans weet of dat je gewoon in de vakantie leuk wilt praten. Het kan allemaal.

 

We gaan beginnen

We gaan beginnen bij het begin. Wat weet je, waar en van wie heb je les gehad en hoe lang? Vragen van mijn kant, die al heel snel leiden tot conclusies. Helemaal niets weten van het Italiaans en nog nooit in Italië geweest zijn, is wel wat anders dan wanneer je bijvoorbeeld al tien jaar in Italië komt en altijd Frans op school gehad hebt. Uiteindelijk komen we tot een einddoel en dan is de vraag hoeveel tijd we hebben. In een week doe je uiteraard minder, maar misschien slaat bij jou de vermoeidheid wel toe na een week, zodat je niets meer opneemt een tweede week. Dus ken ook jezelf! En wat ook belangrijk is… het is hier wel héél leuk!  Dus ik wil ook graag dat mijn gasten vooral genieten.

 

De lessen

Na het ontbijt dat ik klaar heb gezet, gaan we om 9 uur starten met het lesprogramma, dat kan één lesuur zijn, maar dat kunnen er ook drie zijn. Een lesuur is 60 minuten maar tussendoor drinken we zeker een kop koffie of thee. De ochtend wordt gevuld met Italiaanse les.

Een voorbeeld van een ochtend Italiaanse les voor iemand met een gemiddeld niveau:              – – Het eerste half uur spreken we over hetgeen je de voorgaande dag gedaan hebt in de middag.

–  Daarna volgt een uur grammatica met oefeningen. Ik leg je de grammatica uit aan de hand van eigen lesmateriaal en geef je een aantal oefeningen. Samen gaan we deze oefeningen maken en ik help je op weg, waarna je na verloop van tijd de oefeningen geheel zelfstandig kunt uitvoeren.

–  Lees/spreekoefening; ik geef je een tekst en die lezen we samen door. We vertalen de tekst en je moet bijvoorbeeld een deel van de tekst in je eigen woorden vertellen. Of ik stel je vragen over de tekst die je moet beantwoorden.

–  Een andere oefening kan zijn om te wandelen en allerlei woorden te moeten beschrijven die we onderweg zien. Kortom, ten aanzien van spreekvaardigheid kunnen we een hoop oefeningen doen.

–  Verder kunnen we bijvoorbeeld op de wekelijkse markt boodschappen gaan doen voor een te bereiden maaltijd. Je gaat dan zelf je boodschappen bestellen en het gesprek aan met de marktkoopman.

De partners/vrienden kunnen genieten van het Landgoed Montozzi, de omgeving en La Migliarina. Om uiterlijk 12.00 uur zijn we klaar met les. (Dit is uiteraard een voorbeeld van een lesochtend).

 

Het middagprogramma

De middag is geheel vrij in te vullen.

Onderdeel van het middagprogramma kunnen zijn:
–              Pranzo, lunch.
–              Excursie.
–              Kookles en aansluitend een cena, diner of alleen een cena, diner.
–              Wijnproeverij
–              Cena, diner

 

Als je gebruik wilt maken van de mogelijkheid om samen met mij één van beide maaltijden te gebruiken, is het handig als ik dat van tevoren weet.

Wanneer je geïnteresseerd bent in koken en de Toscaanse/Italiaanse keuken bestaat de mogelijkheid een kookles te volgen. Deze zal dan wel altijd voor de avond bereid worden in verband met boodschappen, de versheid van de producten. Alles natuurlijk in overleg en afhankelijk van het programma dat hieraan vooraf gaat.

La Migliarina is een fattoria, een boerderij, waar biologische olijfolie en wijn wordt geproduceerd. Het is mogelijk om als activiteit een wijnproeverij in te lassen.