iplitalie.nl

Privéles via Skype

Vijftien jaar heb ik Italiaanse les gegeven in Maastricht en tot mijn spijt heb ik hier in juni 2017 een punt achter moeten zetten. Niet omdat ik les geven niet meer leuk vond, maar vanwege mijn verhuizing naar Milaan. Maar waarom moeten de lessen stoppen? In deze tijd van automatisering, social media en digitalisering hoeft afstand geen belemmering meer te zijn om verder te gaan met lesgeven en les krijgen. Iedereen die een computer heeft, kent het begrip “skypen”.

 

Hoe werkt Skype?

Skype is een gratis programma dat eenvoudig gedownload kan worden. Je kunt er gratis telefoon- en videogesprekken mee voeren en  je kunt ermee chatten. Het programma heeft de mogelijkheid om naast het beeld een “chat”-scherm te openen en je kunt foto’s, PDF’s en documenten versturen. Voor je Skype wilt gebruiken moet je wel eerst een account aanmaken waardoor je contact kunt maken met andere Skype-gebruikers.

Wanneer je besluit les te volgen via Skype zoek je eenvoudigweg mijn account “Annelies Hazebroek” en voeg je mij toe. Ik ontvang dan een uitnodiging en moet deze eerst bevestigen voor we les kunnen hebben.

 

Hoe geef ik les via Skype?

Via de videogesprekken geef ik de Skypelessen. Net als wanneer je tegenover elkaar aan tafel zit, zit je nu voor het beeldscherm en ziet mij in beeld. Ik zie jou in beeld en wij horen elkaar. Voor de les begint stuur ik altijd even een “app” om je aan onze afspraak te herinneren en zorg ervoor dat ik je het benodigde materiaal voor de les gestuurd heb. Wanneer het tijd is voor onze les, bel ik je via het videogesprek en zodra je opneemt, verschijn ik in beeld. Wanneer je tegenover me aan tafel had gezeten, dan had ik je een kop koffie of thee aangeboden maar die moet je nu zelf even verzorgen!

Dan begint de les en nemen we het huiswerk door, behandelen de stof die op het programma staat en doen alles wat er tijdens een gewone les ook aan de orde is. Door middel van de “chat” aan de zijkant van het scherm kan ik mijn uitleg schriftelijk ondersteunen.

Na afloop van de les nemen we even het huiswerk door en maken een afspraak voor de volgende les. Net als in Nederland, kun je me tussen de lessen door, altijd mailen of appen voor ondersteuning of vragen. Afstand hoeft tegenwoordig geen belemmering te zijn voor iets dat je graag doet, ik geef graag Italiaanse les en ik hoop dat jullie graag les van mij krijgen.

Kosten: € 20,– per persoon per uur

               € 30,– per persoon per 1,5 uur

               € 25,– per twee persoon per uur

 

Recensies:

Ik was op zoek naar iemand die met mij het spelletje Wordcrex wilde spelen in het Italiaans en liet dat via Facebook weten. Annelies reageerde onmiddellijk en al spelend en chattend kwam ik erachter dat zij Italiaanse les gaf en in Toscane woonde. Ik was niet tevreden  over mijn huidige lessen en ze bood me aan een gratis proefles te nemen helemaal vrijblijvend. Aanvankelijk stond ik heel cynisch tegenover Skype-lessen en vond het heel onpersoonlijk en afstandelijk en vooral een beetje eng omdat ik nog nooit geskypt had.

Annelies legde me uit hoe ik Skype moest downloaden en de eerste keer was ik best zenuwachtig. Het ijs was gelukkig snel gebroken en via het beeldscherm legde ze me uit hoe alles werkte. Voor de les stuurt ze me het lesmateriaal via de mail of via Skype dat ik dan kan uitprinten. De gemaakte oefeningen stuur ik dan weer aan haar terug via de mail of Whatsapp. Eigenlijk is het gewoon een privéles bij haar aan tafel, maar dan via een beeldscherm. Alles gaat zo makkelijk en we praten veel, wat eerst door mijn faalangst bijna niet mogelijk was, maar ze sleept me er gewoon doorheen.

We herhalen grammatica, doen mondelinge oefeningen, ik krijg iedere les een woordenlijstje dat we doornemen en lezen soms wat. Van veel dingen valt nu pas het kwartje en daar ben ik gewoon blij mee. Ze besteedt trouwens ook veel aandacht aan de uitspraak, klemtoon en verbindingen. Ik hoor mezelf nu pas “echt” Italiaans praten. Eigenlijk is Skype-les uiteindelijk heel eenvoudig,  je kunt overal les krijgen waar je internet hebt en het is heel flexibel. Daarnaast, ook niet onbelangrijk, kunnen we het heel goed vinden samen.
Tara

 

Mijn Ialiaanse lerares Annelies Hazebroek was jaren mijn fysieke lerares in Maastricht. Voor de liefde vertrok Annelies naar Milano en tja: wat ga je dan doen ? Je wilt toch doorgaan! Aanvankelijk sprak skype mij niet zo aan, dus ik ging op zoek naar een andere lerares. Na enige tijd vond ik die en ik heb toen op de normale manier 1 op 1 les gevolgd. Annelies is een hele vrolijke vrouw waar je ook veel mee kunt lachen maar Sofia was een hele serieuze vrouw. Ze gaf wel goed les maar ik miste de vrolijke noot bij haar.

Weer verder zoeken: nee, geen optie. Stoppen al helemaal niet. Lidy een vriendin en studente bij Annelies vanaf het allereerste begin was overgegaan op Skype en zij was erg enthousiast erover. Waarom zou ik het niet proberen?

De stoute schoenen aangetrokken, skype geïnstalleerd en “aon de geng” zeggen wij in Maastricht. Oftewel “aan de slag”. Het was even wennen met het toetsenbord maar na 5 minuten weet je niet beter. Je ziet Annelies op je computer net alsof je tegenover haar zit. Aantekeningen en woordjes die zij schrijft zie je rechts op je scherm verschijnen. Het beeld en geluid zijn prima. Het enige wat je zelf moet doen is koffie of thee inschenken.
Huiswerk krijg je vooraf gestuurd dat download je dan. Printen en klaar is kees! Overhoringen van woordjes gaat ook zo. Ik vind Skype een hele fijne manier van les krijgen en ik zou het je zeker aan bevelen! Ik heb ook allerlei apps op mijn iPhone maar dat is meer om spelenderwijs nog wat extras te leren .

Probeer het gewoon! Wat aanvankelijk een beetje eng is is nu al zo vertrouwd, dus gewoon doennnnnnnnn!
Marie-José