iplitalie.nl

Kookles en wijnproeverij

Wat is Italiaanse les in Toscane zonder kookles en wijnproeverij? Iedereen die mij kent van mijn Italiaanse lessen in Maastricht, weet ook dat ik stapelgek op koken ben. Mijn hele leven lang heb ik me bezig gehouden met Italië en koken en vooral met de Italiaanse keuken. 

In het verleden, in Maastricht heb ik twee jaar lang een Ristorante a casa, een thuisrestaurant, gehad. Ik stond ingeschreven op Airdnd, een site voor thuisrestaurants, en heb dit met gigantisch veel plezier gedaan. Op het landgoed waar ik woon worden ook zeer gerenomeerde biologische Chiantiwijnen, Vinsanto, Grappa en olijfolie geproduceerd en worden geregeld proeverijen georganiseerd.

 

Koken in Toscane

De Toscaanse keuken is vooral een keuken die bekend is om zijn eenvoud. De Toscaanse boerenbevolking was vreselijk arm en moest vaak leven van datgene dat het land op dat moment voortbracht. De boeren mochten de opbrengst van hun landbouwgrond lang niet altijd zelf houden. De keuze van ingrediënten dus ook nog eens erg beperkt.

 

Een gerecht als La Ribollita, een groentengerecht dat letterlijk “opnieuw gekookt” betekent, is ontstaan uit armoede en gemaakt van groenteresten. Wie kent niet de Bistecca alla Fiorentina? Het stuk mals rundvlees dat op de brace, gloeiend houtskool, bereid wordt. Het vlees is afkomstig van de runderen uit de Chianina-vallei, ook niet ver bij Montevarchi vandaan. Kortom, de Toscaanse gerechten zijn streekgebonden, eerlijk, smaakvol en zeker niet gecompliceerd.

Mijn gasten wil ik graag een kookles aanbieden die de Toscaanse keuken goed weerspiegelt. Afhankelijk van het seizoen en de beschikbare ingrediënten, stel ik een programmaatje samen van de te bereiden gerechten.

De voorbereidingen van de maaltijd beginnen rond 17.00/18.00 uur. De maaltijd die we gaan bereiden zal bestaan uit een antipasto (voorgerecht), een primo (pasta, risotto of een soep), secondo (vlees of vis) en contorno (bijgerecht) en een dolce (toetje). Uiteraard eten we de maaltijd onder het genot van een lekker flesje bijpassende wijn uit de streek of van het landgoed.

 

Wijnproeverij op Castello Montozzi/La Migliarina

Sinds 2012 is de hele wijn -en olieproductie op het landgoed Montozzi biologisch. Naast de bekende Sangiovese-, Malvasia- en Nebbiolodruif, worden er nog vele andere druivenrassen verbouwd. Deze druiven leveren de wereldberoemde volle Chiantiwijnen. De neven Bartolini Baldelli zwaaien hier de scepter en leiden het bedrijf vol passie. 

De kwaliteitswijnen worden met name verkocht in Italië, maar ze worden ook geëxporteerd naar het buitenland. Op het verlanglijstje van beiden heren staat ook Nederland maar zover is het nog niet. Daarvoor moet dus eerst geproefd worden en wat niet is, kan zeker komen!

In de kelders van Kasteel Montozzi liggen de wijnen jaren te rijpen in vaten en in wijntanks. Op het terrein van La Migliarina is ook een Vinsanto-kelder, de vinsantaio, eigenlijk meer een zolder waar de Vinsanto, een typische Toscaanse dessertwijn, rijpt en waar de condities van de lucht zeer nauw in de gaten gehouden worden. Naast Vinsanto wordt op het bedrijf ook Grappa gemaakt. Een gefermenteerde en gedistilleerde drank op basis van druivenpulp.

Op kasteel Montozzi worden zeer professionele wijnproeverijen georganiseerd waaraan je kunt deelnemen. Twee vakmensen vertellen vol passie over het gehele productieproces en laten je kennismaken met de wereld van de wijnproductie. Krijg hier vast een impressie van een wijnproeverij op Kasteel Montozzi.